Sunday, June 13, 2010

Penstrukturan Semula Hidup

Salam...pernah dulu saya menulis perihal kehidupan peribadi saya, namun tidaklah terlalu spesifik skopnya, sebab memang saya jarang bercerita, walau dengan keluarga saya sendiri. Entahlah, kadang-kadang saya banyak bercerita dengan blog ini sahaja. Agak lama juga saya menulis di sini, Hmmm..hujung tahun 2007 tak silap saya. Selalunya apa yang terlintas dalam fikiran saya, saya akan ingat, dan jika saya rasa ia sesuatu yang penting saya akan tulis di blog ini.

Secara dasarnya, memang saya tak tahu sangat macam mana sambutan anda yang membaca blog ini, sebab saya tahu ia adalah sesuatu yang seronok jika kita tahu ada orang yang memang menjadi pembaca setia. Walaubagaimana pun, objektif utama selain berkongsi dengan khalayak, blog ini saya jadikan tempat saya menulis apa-apa peristiwa yang terjadi dalam hidup saya ini. Ah’ha, baru minggu lepas saya merayau sekejap ke simpanan arkib blog ini, ada juga yang artikel saya tulis dahulu yang saya dah lupa. Bila saya baca semula, secara tak langsung ia membuka semula buku-buku lama dalam fikiran ini.

Awal blog ini dulu memang saya banyak menulis apa yang terlintas dalam fikiran, maklumlah, baru-baru lagi waktu itu. Apabila semakin lama, seingat saya pada waktu itu memang musim pilihan raya, PRU, jadi banyak juga artikel yang saya tulis perihal politik, dan situasi semasa. Oh, waktu itu fikiran masih kurang matang sedikit dari sekarang, tapi dalam banyak-banyak artikel yang saya tulis, saya paling suka artikel perihal PPSMI. Isu itu pun isu lama, tapi sedikit sebanyak buah fikiran dalam artikel itu sejajar dengan apa yang dijalankan kerajaan sekarang.

Selain itu, dahulu, bahasa saya dalam blog ini, saya gunakan gaya penulisan bahasa pasar sahaja. Tapi selepas saya banyak membaca blog kawan-kawan saya yang lain, saya perhatikan mereka gemar menulis dalam bahasa Inggeris yang menggunakan tatabahasa yang betul, jadi apa kata kalau saya pula menulis blog ini dalam bahasa Melayu dengan tatabahasa yang betul. Ah, tapi kalau nak berbahasa Inggeris pun boleh juga.

Ada juga dalam blog ini saya menulis perihal ketamadunan Islam dan kesannya terhadap pemikiran saya. Tapi sekarang saya jarang menulis perihal itu lagi, semuanya sebab, mungkin pencarian saya selama ini, boleh dikatakan telah berjaya. Bukan berjaya apa pun, cuma pemahaman itu telah bertambah. Mungkin, anda boleh merujuk kepada artikel “Pokok Durian Sebagai Analogi Permasalahan Masyarakat”. Hmmm..namun begitu, saya rasa mungkin tak lama lagi saya akan buka buku semula dan mula menulis perihal Islam semula secara perlahan-lahan.

Saya rasa bila saya dapat menulis dan berkongsi dalam blog ini, semacam terapi pula. Kalau ketika itu saya berasa saya ingin bercakap, pasti saya akan menulis.

Oh, apa yang saya ada dahulu sehingga saat ini memang saya sungguh menghargainya. Syukur kepada Allah.

Sungguh, kini saya sedang mencuba memperbaiki diri dari segala segi, semoga ditetapkan hati ini, terima kasih atas ujianMu.

Come gather 'round people
Wherever you roam
And admit that the waters
Around you have grown

And accept it that soon
You'll be drenched to the bone
If your time to you
Is worth savin'

Then you better start swimmin'
Or you'll sink like a stone
For the times they are a-changin'
- Bob Dylan, The Times They Are a-Changin'

E-Volt 410 + Seorang Diri di Kota Raya

No comments: