Tuesday, May 25, 2010

Hidup Itu Memang, Mati Itu Pasti

Salam, dah lama saya tak bercakap fasal-fasal kerohanian ini, walaupun suatu ketika dulu saya pernah belajar serba sedikit perihal perkara ini, dan saya percaya ramai kawan-kawan saya pun begitu juga.

Baru beberapa minggu lepas semua budak rumah saya duduk sekali dan bersembang perihal ini, malam itu kami semua menceritakan sejarah hidup masing-masing. Disebabkan kami memang sudah berkawan rapat hampir 2 tahun jadi banyak perkara peribadi yang kami dapat bincangkan.

Sehinggalah laluan perbualan kami tempoh hari masuk kepada bab kematian. Ramai juga kawan-kawan rapat saya yang telah pergi dulu. Jadi memang benarlah janji tuhan itu, bahawa, ajal ini tidak kira umur. Muda dan tua atau sesiapa sahaja. Asal ia bernama makhluk, maka hukum ini pasti akan ditempuh.

Saya pun seperti orang yang lain juga, selalu sangat berbuat kesilapan, kadang-kadang memang sengaja pun. Bukannya tidak tahu.

"...maka apabila ajal itu datang, mereka tidak akan mampu meminta kelewatan walau sesaat, atau mempercepatkannya". An-Nahl : 61

E-Volt 410 + F.Zuiko 50mm f/1.8 + Cahaya Acer Aspire + Malam Muhasabah Diri

No comments: