Wednesday, January 27, 2010

Dekad Yang Baru

Salam, hari ini genaplah usia saya dua dekad. Pejam celik, pejam celik, tahun-tahun lampau sudah pun saya lewati dengan pelbagai perasaan yang bercampur baur. Ingatan paling lama dan paling segar yang saya ada sampai hari ini adalah masa ketika saya berumur 5 ataupun 4 tahun, waktu itu saya pergi menonton pameran Dinosaur di Subang Jaya.

Macam-macam dalam tempoh masa 20 tahun ini saya kecap. Hidup ini sememangnya hebat dan penuh dengan debaran, ditambah pula dengan liku-liku yang pernah menggelincirkan saya kedalam kawasan gelap dan terang.

Angka 20 hari ini sudah cukup untuk saya memutarkan semula filem-filem memori lama dalam kotak fikiran ini. Saya hidupkan satu persatu memori itu semula dalam beberapa hari belakangan ini, membuatkan saya tersenyum seseorang, malah monolog dalaman juga.

Masa saya selama dua dekad ini zaman kanak-kanaknya banyak saya habiskan bersama dengan keluarga. Syukur, saya mempunyai keluarga yang sangat penyayang walau pandangan alam masing-masing berbeza tapi itu sudah cukup membahagiakan saya bersama mereka. Zaman kanak-kanak saya sungguh cukup serba serbinya. Waktu itu siri televisyen Jepun yang paling saya minat adalah Masked Rider Black RX, Flashman, Cybercop dan Ultraman, dan saya rasa memang sebab hero-hero khayalan tadilah saya menjadi manusia yang seperti hari ini. Ligat fikiran saya melayang bersama mereka saban hari.

Sampai hari ini saya hafal lagu siri-siri tadi, (bukti : ada CD dalam kereta saya)

Saya tahu banyak yang saya tulis dalam blog ini kadangkala sangat dekat dengan cerita peribadi saya, dan kadangkala jauh sekali. Memang saya sengaja menulis begini.

Membesar dewasa bersama manusia sebaya yang datang dari pelbagai latar belakang sudah cukup membuka minda dan merubah pandangan alam saya yang saya bina sendiri di rumah dulu. Cara saya berfikir banyaknya dipengaruhi dengan bau-bauan Sungai Kuala Kangsar. Oh, kalau siapa-siapalah tahu sedapnya makan roti canai di Square.

Tapi saya tak nafikan Ayah saya sendiri banyak mendoktrinkan fikiran saya walaupun kadangkala pandangan orang lama ini agak jumud sedikit dari arah seginya.

Pengalaman berada dalam lingkungan orang-orang berilmu tinggi dan suasana dinni suatu ketika dulu memang saya tak akan lupakan. Saya jadikan orang ramai yang lalu singgah dalam hidup saya 20 tahun ke belakang ini sebagai guru yang tak bergaji dan tak berpangkat. Yang pasti ramai daripadanya rakan-rakan saya sendiri, orang yang saya tak kenali, cikgu di sekolah dulu dan juga buku-buku yang saya baca.

Seronok mendengar pemikiran orang lain tentang perihal sesuatu perkara.

Memang tabiat saya dari saya sejak umur 13 tahun lagi untuk nampak matang dari rakan sebaya saya, kepura-puraan yang saya mainkan ini kadangkala berjaya melebihkan saya sedikit, tapi kaca tetap kaca dan bukannya berlian.

Saya rasa fasa untuk menuju kedekad yang lain ini akan saya isikan lagi dengan pelbagai pengalaman baru dan cara baru, banyak reformasi, sedikit angan-angan dan beribu impian.

Ah, masa berlalu pasti akan lebih cepat nanti. Tapi masa lepas tak akan saya lupakan. Saya tahu saya kadangkala lambat dan kadangkala terlalu cepat, tapi apa yang saya tahu, saya takkan berhenti.

Lagi satu, sekarang saya kurangkan sedikit memetik kamera, sebab Asas Mekanik Bahan sangat dalam kandungannya untuk dihadam.


MjuII + Samsung 200 Yang Sudah Basi Tahun 2001 + Putaran Hidup Manusia

No comments: