Thursday, December 10, 2009

Jam 3:30 Pagi

Salam..insomnia lagi. Ish, saya rasa bukanlah. Mungkin jam biologi saya dah diatur semula selepas berada di rumah untuk satu masa yang lama. Cuti kali ini berbaki lebih kurang dalam 20 hari sahaja. Semester depan memang sesuatu yang agak kabur sedikit walau saya sudah merangka beberapa perancangan. Yalah, semester lepas bukannya senang sangat, saya tak salahkan orang lain, cuma cara yang betul saya lambat jumpa.

Semalam, sebenarnya bukan semalam, kelmarin. Ha'ah, sesiapa yang menduduki peperiksaan SPM aliran sains tulen sudah pun tamat jangka masa persekolahan mereka. Dulu saya pun merasai perkara yang sama, segar lagi dalam memori otak saya ini. Segar dalam ertikata saya ingat satu persatu plot pada hari itu.

Semalam juga, saya gagal dalam eksperimen pertama mencuci filem sendiri. Tepat, saya tahu semuanya saya campur dan buat sendiri, tapi dengan panduan. Cuma saya rasa kandungan Kaffien dalam kopi yang saya gunakan tak cukup kuat untuk melunturkan emulsi filem dalam masa 20 minit. Oh ya, tangki perkembangan saya sememangnya boleh dibanggakan. Langkah seterusnya saya isi semula Mju II saya dengan DNP 200, tapi bukan untuk eksperimen kedua. Tunggulah lagi bila saya ada keinginan untuk lakukannya, kali ini dengan kopi yang berbeza. Semalam saya tengok serbuk Ilford ID-11 hanya RM25.00.


k610i + fungsi panorama + pembentangan kisah dari Al-Quran

No comments: