Sunday, September 6, 2009

Jika dan Hanya Jika


Salam, berhenti sekejap buat latihan kalkulus ini. Ada benda yang terlintas dalam kepala. Saya masih ingat lagi sewaktu berumur lebih kurang lingkungan 4-8 tahun (zaman kanak-kanak), saya selalu termenung memikirkan perihal pergerakan takdir dan keadaan sekeliling. Jika tak silap saya, semua ini terjadi sebab dahulu saya selalu merasakan perasaan Déjà Vu (klik disini), yang peliknya sekarang sudah jarang sekali saya dapat perasaan itu.

Mengenai perihal jika dan hanya jika itu, pada zaman kanak-kanak dahulu saya membayangkan pergerakan manusia di dunia ini semuanya berkaitan antara satu sama lain. Alam sekitar pun. Seolah-olah yang satu akan mencetuskan yang satu lagi dan seterusnya sehingga diberhentikan oleh kuasa yang paling tinggi. Saya juga membayangkan, setiap satu pilihan dalam hidup ini tidak kisahlah sama ada dari sekecil-kecil keputusan, misalnya tidur, akan memberikan kepada keputusan yang lain. Begitu juga jika dipilih pula keputusan yang berbeza, maka hasil yang lain pula akan terjadi. Jadi, ia bermain dengan pilihan yang kita pilih sendiri.

Misalnya, kalau saya melakukan A hasilnya akan menjadi B, tetapi jika saya melakukan C, hasilnya mungkin B dan juga mungkin yang lain pula. Begitulah seterusnya.

Selain itu, saya juga ada terfikir jika, diundurkan masa itu kembali, dan kita ambil pilihan yang lain pula. Hasilnya akan berbeza juga, tetapi mungkin sama.

---------------------------------------------

p/s: hari ini saya menghadapi perkara ini semula, adakalanya, lebih baik diam daripada bercerita kepada orang lain. Betul, ia antara diri sendiri dan juga khaliqnya

No comments: