Thursday, September 17, 2009

Balik Kampung!!


Salam..sudah dekat hampir sebulan saya berpuasa di Perlis, macam saya katakan tempoh hari, ini kali kedua saya berpuasa di sini. Macam biasa dikelilingi kawan-kawan, adakalanya masa berbuka itu seronok dan ada pula sebaliknya.

Ramai yang balik awal kali ini, jadi yang tinggal pada hari Khamis (hari ini) hanyalah saki baki sahaja, saya tidak terkecuali. Tiket yang saya beli ini pun, umurnya sudah melebihi satu bulan. Memang menjadi tabiat saya, kalau perjalanan pulang ke kampung pasti saya akan gunakan khidmat KTM. Boleh dikatakan sudah agak lama saya menjadi pelanggan tetap KTM, tak silap saya ini adalah tahun ke lima saya menggunakan khidmat mereka untuk pulang sejak saya belajar di Kuala Kangsar dahulu.

Barang sudah dimasukkan ke dalam beg, baju-baju kotor juga telah dibasuh, meja sudah dikemas. Ucapan hari raya dan maaf juga telah lali di mulut ini. Biasalah, setahun sekali.

Cuti raya kali ini memang saya bercadang untuk tidak membawa pulang banyak buku, hanya fail kalkulus dan sebuah buku fiksyen karya Andy McNab yang saya sumbatkan dalam beg sandang ini. Laptop memang menjadi nyawa saya.

Esok pagi-pagi selepas sampai di Rawang, saya akan pulang ke rumah dahulu untuk bersahur, dan selepas itu akan terus ke Jalan TAR untuk melihat gelagat manusia di sana. Jumaat di Masjid Negara dan terus ke Kelana Jaya untuk bertemu dengan Pakcik Dinodino, ada urusan.

Raya kali ini saya akan beraya di Bagan Datoh, Perak dan selepas itu saya kan beraya pula di Taiping. Memang menjadi lumrah keluarga saya untuk pulang beraya dalam turutan bergilir. Tahun ini kampung ayah saya.

Bulan Ramadhan masih berbaki 2 hari lagi, masih sempat bertarawikh di masjid rumah saya.

Suasana raya semakin dirasai. Agaknya rumah saya ada lampu lip-lap-lip-lap tak tahun ini?


No comments: