Sunday, August 2, 2009

Gerakan Mansuhkan ISA - Sabtu, 1 Ogos

ISA (Internal Securiy Act) atau dalam bahasa Malaysianya ialah Akta Keselamatan Dalam Negeri adalah suatu undang-undang pencegahan awal yang telah dienakmenkan oleh kerajaan Tanah Melayu sejurus selepas negara ini mendapat kemerdekaannya daripada British pada tahun '57. Undang-undang ini membenarkan penangkapan dilakukan tanpa perbicaraan terhadap seseorang individu itu dalam suatu keadaan tertentu.

Seorang lelaki melihat sebuah trak FRU semalam

Pada 1 Ogos 2009, lebih 20,000 rakyat Malaysia telah berhimpun beramai-ramai di beberapa lokasi untuk berarak menuju ke Istana Negara untuk menyerahkan Deklarasi Rakyat kepada Yang DiPertuan Agong bagi membantah penerusan akta ini. Dilaporkan, penyokong gerakan ini telah pun mula berhimpun bermula pada jam 8 pagi lagi di kawasan-kawasan strategik seperti Pusat Beli Belah SOGO, Masjid Jamek, Masjid Negara dan Padang Merbok walaupun telah banyak sekatan jalan raya telah dilakukan. Menurut sumber terdekat, penangkapan sudah pun dilakukan sejak awal jam 10 pagi lagi.

Pada jam 4 petang, orang ramai termasuk penonton yang dianggarkan ketika itu berjumlah 10,000 orang mula berhimpun semula di hadapan Kompleks Beli Belah Sogo untuk meneruskan misi mereka yang tertangguh tadi. Apabila mereka mula hendak bergerak, tiba-tiba trak meriam air telah muncul semula dari 3 buah penjuru yang berbeza. Rupa-rupanya pihak polis sudah pun merancang pelan untuk mengepung peserta demostrasi daripada meloloskan diri. Rata-ratanya peserta demostrasi telah ditembak secara dekat dengan meriam air. Situasi ketika itu sungguh gamat dan cemas. Ramai orang awam yang tidak bersalah turut terheret ke dalam situasi cemas ini.

Orang ramai lari menyelamatkan diri apabila FRU mula menggunakan meriam air untuk menyuraikan demonstrasi

Menurut seorang Unit Amal Pas yang ditemui di Stesen Komuter Bank Negara, selepas situasi itu iaitu sekitar jam 5 petang ramai peserta yang hadir telah bersurai akibat tekanan yang kuat daripada FRU dan Polis. Sehingga kini menurut media alternatif seramai lebih 600 orang termasuk 44 remaja telah ditahan untuk siasatan lanjut. Tahap keterberjayaan demonstrasi ini juga masih tidak diketahui. - Nurfaiz Foat

---------------------
*untuk lebih gambar dan cerita. Sila lihat di laman fotoblog saya di SINI

No comments: