Friday, August 7, 2009

Demo ISA Pada Pemikiran Saya

Salam..perasan tak? dah dua artikel lepas semuanya macam laporan. Nanti jadi blog laporan pula. Memang saya pergi ke demo ISA minggu lepas, tapi saya bukan peserta. Saya jadi pemerhati sahaja dan saya percaya ramai lagi di kawasan sama ketika itu menjadi pemerhati sahaja.

Saya jumpa ramai pelajar IPTA/S termasuk sekumpulan mahasiswa yang saya kenal dalam badan dakwah kampus ada di tempat kejadian. Tapi, saya tak nak tegurlah. Nanti pasti akan berlaku "cliche" pula. Sebolehnya saya nak elakkan "cliche". Mahasiswi pun ada juga, semua ini saya lihat daripada cara pemakaian dan gerak tubuh. Nasib baik mereka tak masuk trak FRU sekali, kalau tidak pasti banyak bicaranya nanti. Saya berkata begini kerana, ada sekali saya cuba mengambil gambar spontan sekumpulan remaja wanita lingkungan umurnya baya-baya saya juga. Tak sempat saya menekan "shutter" semuanya dah menutup muka. Mungkin mereka anggap saya ini jurufoto bagi pihak akhbar dan takut muka mereka keluar nanti. Nanti kalau keluar di dada akhbar pasti jenuh bagi mereka nak menjawab dengan Akta AUKU dan Akta 174. Mungkin juga mereka anggap saya sebagai SB (Special Branch), sebab pihak polis memang ada mata-mata yang merakamkan situasi demo ketika itu.

Bagi saya, saya tak kisah pun jika ada mahasiswa yang menyertai demo tempoh hari. Ada semangat aktivis dalam jiwa mereka. Saya suka. Namun, bagi saya untuk demo tempoh hari, sasarannya kurang tercapai. Kalau dari segi sasaran untuk menghantar memorandum kepada YDP Agong memanglah langsung tersasar tetapi apa yang saya nak sampaikan pada artikel kali ini adalah sasaran yang tersirat dalam demo itu.

Rata-ratanya hari itu adalah orang Melayu , dan ramai juga yang saya tegur di sana bercakap menggunakan loghat pantai timur (anda dapat bukan ideanya?). Susah untuk mencari kumpulan daripada rakan bangsa yang lain, bukan tidak ada langsung, ada namun hanya beberapa.

Perhimpunan BERSIH tahun lalu adalah jauh lebih baik, jadi saya katakan demo minggu lepas kurang baik sedikit. Mesej berjaya sampai tetapi dari segi pengisiannya, ideologinya amat rapuh. Slogan yang dilaungkan terang-terangan disamping anti kepada Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) adalah anti kepada Najib, UMNO dan kerajaan. Kan?

Patutlah yang datang hanya daripada mereka sahaja. Kalau betul-betul untuk anti ISA sahaja. Pasti ramai orang lain yang turun, persetankan FRU. Ini soal ideologi dan prinsip. Kan?

Saya menyokong perhimpunan ini secara permukaannya tetapi membantah dengan cara pembawaannya. Sekian

p/s: saya jumpa seorang unit amal, dia solat asar dengan saya. muda lagi. andaian saya mungkin lepasan SPM.

No comments: