Saturday, August 15, 2009

Saya Tersenyum

Didik Pelajar Jauhi Demonstrasi Jalanan
Oleh ASSIM HASSAN

KUALA LUMPUR 14 Ogos - Polis dan badan bukan kerajaan (NGO) diminta lebih kerap mengadakan seminar kesedaran mengenai salah laku jenayah termasuk demonstrasi jalanan kepada para pelajar.

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Wira Abu Seman Yusop berkata, seminar seperti itu dapat memberikan pengetahuan kepada para pelajar mengenai akibat jika mereka terlibat dalam aktiviti sedemikian.

Beliau meminta para pelajar tidak melibatkan diri dan menyertai sebarang bentuk demonstrasi jalanan yang dianjurkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Katanya, budaya demonstrasi jalanan itu tidak sihat kerana ia bukan sahaja menyalahi undang-undang malah menyusahkan orang awam.

''Saya ingin menasihati pelajar supaya peka dengan situasi semasa dan tidak mudah terpengaruh dengan agenda pihak tertentu untuk memperlekehkan kuasa dan tugas polis serta kerajaan,'' katanya.

Beliau bercakap pada sidang akhbar selepas merasmikan Seminar Kerjaya Dalam Pasukan Polis di Maktab Polis Diraja Malaysia (PDRM) Cheras di sini hari ini.

Turut hadir, Timbalan Pengarah Pengurusan (Latihan), Datuk Acryl Sani Abdullah Sani, Pengerusi Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF) Kuala Lumpur, Datuk William W.T. Lim dan Timbalan Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Abdul Samah Mat.

Dalam pada itu, Abu Seman menjelaskan, PDRM sentiasa mengalu-alukan sokongan dan bantuan daripada pelbagai pihak bagi memastikan negara dalam keadaan aman serta selamat.

Oleh itu, beliau berkata, pihaknya berharap agar program seumpama itu dapat ditingkatkan terutama melibatkan agensi kerajaan, pihak swasta dan NGO termasuk menerusi kempen-kempen Rakan Cop dan Komuniti Kepolisan.

Dipetik daripada Akhbar Utusan Malaysia Online bagi berita terkini. Mungkin anda boleh jumpa artikel ini dalam keluaran Utusan esok (16/8/2009)

No comments: