Wednesday, August 26, 2009

1+1+1+1+1 = 5


Salam...pejam celik pejam celik dah genap 5 hari berpuasa. Ramadhan kali ini bagi saya adalah yang ke enam saya berpuasa jauh daripada keluarga di Selangor. Sejak tingkatan 1 lagi saya dah mula berpuasa dengan kawan-kawan sekeliling. Yelah, nama pun belajar di negeri yang lain, kalau dulu 5 tahun di Perak dan sekarang di Perlis pula.

Suasana puasa tahun ini bagi saya agak sama dengan tahun-tahun sebelum ini, cuma tahun ini, roh yang sangat menyeronokkan itu masih belum hadir lagi. Saya ingat lagi bulan Ramadhan tahun 2007, waktu itu tahun akhir saya di MCKK, memang paling seronok dengan kawan-kawan, dah macam adik beradik. Pergi bazaar Ramadhan di Arena Square, dahulu ketika di Kuale, bazaar Ramadhan dia sangat besar, dan yang paling saya suka beli ialah nasi ayam di sebuah gerai di situ. Tarawikh sama-sama, sahur pun sama-sama. Dekat Perlis ini, kawan yang boleh kata kamcing tu belum ada lagi, selepas ini agaknya.

Pengalaman berbuka di rumah dengan keluarga dalam hidup saya selalunya hanya akan datang apabila beberapa hari lagi nak raya. Memanglah, baru dapat cuti balik kampung, selalunya berbaki 2-3 hari sahaja. Jadilah daripada tak ada. Kan

Tadi saya berbuka dengan ikan goreng dan juga sambal kacang, air pula teh'o panas. Ringkas sahaja, tapi kenyang. Selalu di Perlis ni saya berbuka dengan kawan dari bilik hujung, seronok juga. Juadah pula beli di sekitar sini, tak sempat lagi nak melawat bazaar di Stadium Perlis, dengar katanya meriah.

Malam memang waktu tarawikh, Perlis buat 8 sahaja. Jadi sekitar jam 10.00 malam, semuanya dah selesai. Selalu selepas tarawikh, macam biasalah, buka buku.

Esok ada kuiz. Kalkulus. Ok, nak pergi tarawikh pula. Selamat berpuasa semua, semoga Ramadhan kali ini lebih baik daripada sebelumnya. Insya Allah

No comments: