Wednesday, July 8, 2009

Fenomena


Salam..ia satu benda biasa kalau orang yang kita tahu, kita kenal meninggal dunia lalu kita berasa ralat atau sedih. Tipulah kalau tak sedih. Sedih tak bermaksud menangis, tapi saya tahu rasa itu pasti muncul dalam semua manusia di dunia ini.

Kenapa saya menulis begini? Semuanya pasal MJ, lihat artikel sebelum ni pun pasal MJ. Saya bukanlah "die hard fan" MJ, tetapi sebagai manusia yang hidup pada era kegemilangannya pasti boleh merasakan aura beliau.

Memang tabiat saya, kalau saya tahu sesuatu perkara dan saya rasa ia sesuatu yang penting bagi saya, saya pasti akan selidik dengan mendalam. Samalah juga dengan MJ. Sejak pertama kali berita fasal kematian beliau saya telah membaca banyak mengenai hidupnya, menonton video konsertnya dan membaca lirik-lirik lagunya. Macam pelik, tapi bagi saya, saya berasa puas bila saya dapat tahu mengenai sesuatu yang pada suatu masa dahulu berjaya mencorakkan dunia.

Fenomena-lah! Saya katakan begitu sebab, di kelas pun, pensyarah saya ada menyebut perihal MJ walau sekali dalam masa 3 hari kelas baru bermula.

Fenomena-lah! 8TV menyiarkan secara langsung upacara penghormatan terakhir baginya untuk tatapan umum.

Fenomena-lah! Kawan-kawan saya menceritakan perihal ibu bapa mereka yang membeli cakera padat MJ ketika mereka di sekolah rendah.

Fenomena-lah! Saya yang sebelum ini tak pernah ambil tahu sangat pasal beliau kini sudah sedikit sebanyak tahu pasal sejarah hidupnya.

***R.I.P MJ***

1 comment:

arina said...

samelah kita :)
kalau dulu tak kisah langsung perihal MJ, sekarang sudah mula dengar kembali lagu2nya! :p