Saturday, December 13, 2008

Linux Phrasebook, mesti beli

Salam..selepas mengkaji linux hampir 6 bulan dan menukarkan terus sistem operasi laptop Acer ini kepada Ubuntu 8.04 sepenuhnya.Saya mendapati bagi newbie dalam dunia Linux ini pasti akan jarang-jarang menggunakan terminal, kalau guna pun mungkin sewaktu update software atau install software (cth: apt-get). Lama kelamaan, pasti anda akan mula menyukai terminal (dan akan selalu menggunakannya) apabila saban hari menggunakan Linux dalam hidup anda. Inilah yang membezakan Linux dengan OS yang lain.

Terminal atau shell ini dapat melakukan pelbagai perkara yang tidak boleh dibuat melalui GUI (Paparan Antaramuka Grafik bagi Pengguna) tidak kira lah KDE, GNOME atau mungkin IceWM dan juga mungkin XFCE dan juga beribu-ribu GUI diluar sana. Selain itu, Shell ini juga dapat melakukan atau execute command dengan pantas dan lebih efisyen. Jadi untuk pengguna Linux di luar sana, tidak kira la apa jua distro yang anda gunakan (selalunya newbie macam saya ni pakai Ubuntu, gOS, SLAX, Fedora), untuk memahami dan meguasai Linux, anda terlebih dahulu perlu memahami Linux command dengan baik.

Saya juga masih baru dalam dunia Linux ini, ada pengguna diluar sana yang telah bertahun menggunakan Linux. Mungkin kerana kurang pendedahan. Jadi untuk meningkantkan kefahaman dalam Linux ini, saya terjumpa satu buku (ectually dah pernah baca buku ni kat library) lalu membuat keputusan untuk membelinya.Anda boleh jumpa buku ini di MPH Mid Valley, hari itu saya tengok tinggal 2 sahaja.

Harganya agak berpatutan bagi buku berbentuk ilmiah,


Linux Phrasebook by Scott Granneman
RM58.50
ISBN 9780672 328381

Terbahagi Kepada 16 Chapter

Chapter 1 -- Things to know about your command line
Chapter 2 -- The basics
Chapter 3 -- Learning about commands
Chapter 4 -- Building blocks
Chapter 5 -- Viewing files
Chapter 6 -- Printing and managing print jobs
Chapter 7 -- Ownerships and permissions
Chapter 8 -- Archiving and compression
Chapter 9 -- Finding stuff : easy
Chapter 10 -- The find command
Chapter 11 -- Your shell
Chapter 12 -- Monitoring system resources
Chapter 13 -- Installing software
Chapter 14 -- Connectivity
Chapter 15 -- Working on the network
Chapter 16 -- Windows networking


Pembawaan dan penerangan dalam buku ini mudah difahami dan praktikal sekali. Bagi anda pengguna Linux yang baru menjinak-jinakkan diri, saya sarankan buku ini. Tak rugi untuk membelinya.


p/s : buku ini ditulis berdasarkan distro K/Ubuntu, tetapi kebanyakan commands dalam buku ini boleh dipraktikkan dalam distro-distro yang lain.

5 comments:

Measures in the times said...

What language is it?

-Dave

ba'ang said...

#to dave : I'm writing this review in malay languange but this book is actually written in English by Scott Granneman, you could found this book at your nearest bookstore.

khadijah said...

wey linux ni ape??

ba'ang said...

#to khaty : try google kat wiki ;D

khadijah said...

ala.
nanti cerita kat aku kt ym ok??
malas la.
bukan aku paham pun kalau aku g tgk.
*ceh alasan*