Saturday, August 30, 2008

DAH SEDIA?

Malaysia kearah negare bangsa

Melayu+Cina+India = Bangsa Malaysia

nak tak hndak, trpakse terima kenyataan, dulu Dr. Mahathir pun penah suarakan supaya UiTM dibuka untuk non-bumis. Alasannya supaya org Melayu lebih kuat kerane perlu bersaing dgn bangsa lain. Persoalannya, bersediakah kita, mampukah kite? X ksah dimane2 pun, IPTA/S, bidang professional, alam pekerjaan, ekonomi..Melayu masih dibawah bangsa lain. Kini, org India pun dah mula perbaiki nasib bangsa mereka. Bangsa lain, mereka kuat dan mampu bersaing sebab mereka tidak dimanjakan, mereka bukannya spoilt child. Mereka sedar mereka hanyalah bangsa yg menumpang dibumi Malaysia, walaupun mereka diberi kerakyatan, tapi hak2 mereka sbagai rakyat tidak sama dengan org bumiputra.

Untuk menjaga hak org melayu supaya tidak terus terhakis, kerajaan dibawah pimpinan Tun Abdull Razak telah memperkenalkan DEB (dasar ekonomi baru), UiTM/ITM termasuk dalam agenda DEB. Semuanya dibuat utk anak bangsa supaya boleh berdiri sama tinggi dan duduk sama rendah dgn org lain. Tapi malangnya sampai ke hari ini, walaupun UiTM sudah lbih 50 tahun didirikan/ditubuhkan masih belum mampu menyamaratakan profesional melayu. Kadar yg dikeluarkan saban tahun mmg bnyak, tetapi ada yg kcundang sama ada (grad awal, dismiss, kantoi exam, ataupun kantoi di dunia luar). Aku sendiri mengakui, diri aku sndiri masih x dpt buat yg terbaik utk bngsa aku sendiri, aku sendiri x rajin belaja, malas nak rase susah. Sebab ape? sbb sume dah dberi. Sebab ramai antara kita jadi "spoilt child". Terlalu lama berada dalam keadaan selesa.

Order baru Malaysia kini, yang menampakkan kematangan rakyat dari segi berfikir menyebabkan kuasa politik Melayu juga makin terhakis. Rakyat kini tidak lg trpengaruh dgn gula2 yg diberi. Mereka kini lbih mahukan kestabilan hak, politik dan kuasa. Semua wakil dari bangsa yg ada kt malaysia ni mesti punyai kuasa dan hak yg sama. Sebab itu cara politik UMNO/BN tidak lagi relevan pada masa kini.

Dahulu dimana bangsa2 lain tiada jalan/pembela, mereka tidak berani pun bersuara apatah lagi membantah. Kini, PKR yg mana diketuai oleh org Melayu dan disokong kuat oleh DAP (Parti yg bertanggungjawab dalam tragedi 13 Mei) membuka jalan yg luas. Kemunculan golongan Melayu yg berfikiran matang, yg berfikiran supaya orang Melayu mesti lebih berdikari, mesti berdiri atas kaki sendiri (dengan harapan Melayu lebih gagah pada masa hadapan) telah menambahkan impak terhadap masalah ini. Secara jujurnya, aku menyokong pandangan mereka tetapi dengan satu persoalan yg besar dalam kepale BERSEDIA KAH KITA BANGSA MELAYU UNTUK BERDIRI ATAS KAKI SENDIRI???

No comments: