Thursday, January 3, 2008

Cara-cara membuat blog anda menjadi cantik

salam..as requested by some readers..aku telah buat keputusan macam mana nak buat blog korang cantik dan lawa serta canggih manggih instead of using custom template yang diberikan oleh pihak Blogspot. Macam korang tahu, bila kita buat blog..tak kira la pakai Blogspot ke, pakai Wordpress ke atau pun Moveable Type. Korang akan diberi pelbagai pilihan custom template (skin blog ) yang memang sedia ada dibuat untuk customers diorang dan design tuh bagi aku biasa je la. Some readers tertanye-tanye mcam mana dan di mana aku dapat template yang lawa ni untuk blog aku.


Setiap blog template ni dibina dengan format script yang itu dalam bentuk HTML, XHTML ataupun CSS. Aku bukan la tau sangat pun tapi just belajar sendiri. So hari ni kita kongsi sama-sama pengetahuan tuh untuk semua. Okay, korang try dulu masuk laman web nih
Blogskins.


So, atas ni screenshots yang ada dalam laman web tu. Semua skins ataupun template ni adalah free of charge. Tiada duit ataupun kad kredit yang diperlukan. Semua ni disumbangkan oleh komuniti blogger macam kita jugak. Aku nak belajar jugak tapi tak khatam lagi. So korang just pilih je mana-mana skins yang korang suka.


Okay, katalah korang suka skin nih. Macam biasa la, klik kat situ ( More detail about the skins).
Nanti akan keluar lagi satu page. Korang baca apa yang dia tulis, scroll ke bawah. Korang cari yang ada macam ni.


Korang click la "Download as " Blogger ke, Xanga ke, Moveable type ke. Ikut korang la. Okay, bila dah download korang akan receive satu file notepad yang ada tulih macam ni



Code macam ni la yang perlu korang copy dan paste kan dalam code HTML template blog korang. Sebarang pertanyaan just leave me a message okay kat shoutbox tuh.

Selamat mencuba.

Add to Technorati Favorites

4 comments:

mama for my honeydew said...

hmm....dah copy kat add custom css tpi x appear pun skrin yg dipilih tu

Anis Najiha said...

bukannya paste kat add custom css tpi paste kat html javasript

Anonymous said...

XSAMA KE

sheera stiletto said...

mcam mna.??...da buat,,p x jdi ag,,,,